Szűrés

Euro szint
Típus
Hengerűrtartalom
700 cm³ - 5 000 cm³
Típus
Smart
Ár
18 790 Ft - 156 490 Ft
Termék státusza

TOP termékek

Katalizátorok, katalizátorbetétek

Katalizátorok kedvező áron, benzin és dízel üzemű motorokhoz.

Jó tudni, hogy műszaki vizsga katalizátor nélkül aligha lehetséges. A környezetvédelmi (EURO) osztályozással előírt emissziós értékeket a jármű katalizátor nélkül nem képes huzamosan teljesíteni. 

Továbbá a 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet alapján 2025. július 5. után levegőtisztaság-védelmi előírások szerint nem engedélyezett azoknak az autóknak a katalizátor nélkül használata, amelyeket eredetileg azzal gyártottak.

A katalizátorok olyan alkatrészek, amelyek csökkentik a kipufogógázok káros anyagait az autó kipufogórendszerének részeként. A katalizátorok működéséhez szükség van egy katalitikus anyagra, amely elősegíti a gázok átalakulását. A leggyakoribb katalitikus anyagok a platina, a palládium és a rodium.

A katalizátorbetétek olyan alkatrészek, amelyek tartalmazzák a katalitikus anyagot és be vannak építve a katalizátorba. A katalizátorbetétek cseréje akkor szükséges, ha elhasználódtak, eltömődtek vagy megsérültek. A cserét megelőzően célszerű ellenőrizni az autó kézikönyvét vagy a gyártó utasításait a megfelelő típusú és méretű katalizátorbetét kiválasztásához.

Hiba esetén a katalizátor javítása, cseréje költséges lehet, azonban a jó áron beszerzett alkatrésszel jelentős megtakarítást érhet el. Fém katalitikus betétekkel szerelt típusok a kerámiával szemben tartósabbak és így hosszabb élettartamúak. Ha autójában katalizátor problémára gyanakszik, figyeljen az alábbi jelekre:

A katalizátor hiba jelei:

  • Csökkenő motor teljesítmény.
    Ha a járműve teljesítménye csökken, és a megszokotthoz képest nehézkesen gyorsul, nem húz rendesen, az lehet a katalizátor hibájának jele is.
  • Sötét füst a kipufogóból:
    Ha a kipufogó sötét füstöt bocsát ki, ez utalhat a katalizátor problémára.
  • Kellemetlen szagú kipufogógáz:
    Ha a kipufogógáz szúrós, fojtó szagot áraszt, lehet, hogy a katalizátor sérült.
  • Túlzott hő a jármű alatt:
    Ha a jármű alja rendkívül meleg, a katalizátor hibája is okozhatja ezt a tünetet.

A katalizátor hibáját több tényező is okozhatja, például:

  • Nem megfelelő gyújtógyertyák vagy gyújtás.
  • Olaj vagy fagyálló került a kipufogórendszerbe.
  • Üzemanyag jut a kipufogórendszerbe. (Pl.: tökéletlen égés)
  • A lambdaszonda hibásan működik.
  • Külső behatásra károsodik a katalitikus betét belső szerkezete. (Pl.: kerámia betét összetörhet)
  • Rendszeresen rövid gépjárműhasználat, ami több káros anyagot hagy a katalizátor belsejében.

A katalizátorok és katalizátorbetétek cseréjét általában egy szakember végzi el egy szervizben vagy egy műhelyben. A cserét követően pedig fontos tesztelni az autó emisszióját és üzemanyag-fogyasztását a hibák kiszűrése érdekében.