Szűrés

Maximális töltőáram
0 A - 1 800 A
Hossz
2 méter - 6 méter
Típus
Ár
470 Ft - 29 990 Ft
Termék státusza

TOP termékek

Indítókábelek

Az indítókábel az autófelszerelések egyik legfontosabb kelléke, különösen akkor, ha az autó akkumulátora lemerült, és szükség van egy másik jármű segítségére az újraindításhoz. Az indítókábel két hosszú vezetékből áll, egy pirosról (pozitív) és egy feketéről (negatív). Az autó indításához egy másik autóval kell csatlakoztatni.

Indítókábel (áthidalókábel, bikakábel) kiválasztásánál fontos szempont, hogy megfelelő mennyiségű áramot képes átvinni az autó akkumulátoráról a jármű indítómotorjába. Az indítóáram mértéke változhat az autótípustól és a motor méretétől függően. A kábel átmérője és anyaga, valamint az áramvezető képessége határozza meg, hogy mennyire hatékonyan vezeti az áramot.

Az indítóáramot általában amperben (A) mérik. Az indítóáramú kábelek kiválasztásánál az autó motortípusa és mérete a meghatározó tényezők. A nagyobb motorok és nehéz tehergépjárművek nagyobb indítóáramot igényelnek.

Általánosságban elmondható, hogy személyautókhoz általában 150A-300A közötti indítóáramú kábeleket használnak. Tehergépjárművek, kamionok esetében ez az érték magasabb lehet, akár 500A vagy annál is több.

Fontos megjegyezni, hogy az indítóáramú kábelnek kellően vastagnak kell lennie ahhoz, hogy minimális legyen az ellenállás, így a lehető legtöbb áramot vezesse át az akkumulátortól az indítómotorig.

  1. Átmérő (méret): Az indítókábelek átmérője fontos szempont. Minél vastagabb a kábel, annál alacsonyabb ellenállással rendelkezik, és jobb áramvezetést biztosít. Általában a 4-6 méter hosszúságú indítókábelek esetében az 5-10 mm átmérő elfogadható teljesítményt biztosít.

  2. Hossz: Az indítókábel hossza fontos, mert a járművek motorhelyezete eltérő lehet. Jellemzően 3-6 méter hosszúságú kábel ajánlott, hogy elegendő teret biztosítson a járművek között.

  3. Anyag és szigetelés: A jó minőségű vezetőanyagok és a megfelelő szigetelés segítik az áramhatásfokot és biztonságot. Az OFC (oxigénmentes réz) anyagok kiváló áramvezetők és ellenállnak az oxidációnak, így hosszabb élettartammal rendelkeznek.

  4. Csipeszek: A csipeszek minősége szintén fontos. Előnyben kell részesíteni az erős, fém csipeszeket, amelyek jó kapcsolatot biztosítanak a jármű akkumulátorának csatlakozóival.

  5. Teljesítmény: Az indítókábel kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy az megfelelő teljesítményt nyújt a járművek számára. Az autók és teherautók esetében eltérő teljesítményű kábelekre lehet szükség.

Indítókábel csipeszMiután kiválasztotta az indítóáramú kábelt, fontos az is, hogy helyesen használja azt, és minden alkalommal ügyeljen arra, hogy a kábel ne érjen hozzá más járműalkatrészekhez vagy fémes részekhez, mert ezek érintkezése rövidzárlatot okozhat.

A következő lépések segítenek az indítókábel használatában:

  1. Előkészítés:

    • Parkolja le mindkét autót, és kapcsolja ki a motorokat.
    • Helyezze mindkét autót biztonságos helyre, hogy elkerülje a baleseteket.
    • Vegye elő az indítókábelt.
  2. Csatlakoztatás:

    • Nyissa ki az autók motorháztetőjét.
    • Csatlakoztassa az egyik piros (pozitív) csipeszt a lemerült autó pozitív (+) akkumulátorcsatlakozójához.
    • Csatlakoztassa a másik piros csipeszt a segítő autó pozitív (+) akkumulátorcsatlakozójához.

    Fontos, hogy ne engedje, hogy a két piros csipesz közvetlenül érintkezzen egymással.

    • Csatlakoztassa a fekete (negatív) csipeszt a segítő autó negatív (-) akkumulátorcsatlakozójához.
    • A lemerült autónál ne csatlakoztassa a negatív csipeszt az akkumulátorhoz. Ehelyett válasszon ki egy fémrészletet a motorblokkon, amely távol van az akkumulátortól.
  3. Indítás:

    • Indítsa el a segítő jármű motort, majd hagyja, hogy pár percig működjön.
    • Próbálja elindítani a lemerült autót.
    • Ha sikerül, hagyja, hogy mindkét autó motorja pár percig fusson.
    • Ezután távolítsa el az indítókábelt a következő sorrendben: a segítő autó fekete (negatív), majd piros (pozitív) csipesze, végül a lemerült autó piros (pozitív) és fekete (negatív) csipesze.

Ügyeljen arra, hogy mindig kövesse a gyártó által előírt specifikációkat és óvintézkedéseket az indítókábelek használatakor, és kerülje a szikrázást és a rövidzárlatokat. Ha bizonytalan a folyamatban, kérjen segítséget szakembertől vagy más tapasztalt autósoktól.